Gratis frakt over 699,- | Gratis retur

Kan hunden spise det?

 

Vi har satt sammen en liste om hva våre firbente venner kan smake på. Oversikten er sortert alfabetisk for å gjøre det enkelt å finne akkurat det du leter etter.

Husk at hver hund er sin egen unike skapning, og de reagerer forskjellig på ulik mat.

Denne oversikten skal ikke ses som den endelige fasiten for din hund, men heller som en veiledning hvis du føler deg usikker på hvordan du skal håndtere situasjoner der hunden din spiser noe den ikke burde, eller hvis du fristes til å gi den litt ekstra kos bare fordi den ser så søt ut.

Vanlig hundefôr har som regel alt hunden din trenger, så ekstra snacks er egentlig ikke nødvendig som kosttilskudd. 

Hvis du er bekymret for at hunden din har fått i seg noe farlig, er usikker som hundeeier, eller bare trenger litt ekstra trygghet, er det best å kontakte veterinæren din med en gang.

 

Nå til listen:


A

Kan hunder spise Agurk?  🥒Hunder tåler agurk. Det er helt trygt. Agurk er en knasende matbit med høyt innhold av vann og få kalorier. Sørg for at bitene er små nok til at de ikke kan sette seg i halsen.

Kan hunder spise Appelsin?🍊
Hunder tåler appelsin i mindre mengder. Appelsin er ikke giftig for hunder. Kilde til vitamin C og fiber. Gi evt i små mengder, uten skall og steiner. Høyt sukkerinnhold og syre kan forstyrre magen.

Kan hunder spise Appelsinskall?🍊
Hunder tåler ikke appelsinskall. Høyt firberinnhold gjør den vanskelig å fordøye. Ved inntak, følg godt med på hunden til varen har passert systemet.

Symptomer: tap av matlyst, oppkast, diare.

Kan hunder spise Ananas? (på boks)🍍
Hunder tåler rå ananas i små mengder. Bruk evt som en sjelden godbit og kun den rå indre delen vi mennesker spiser. Unngå all hermetisert frukt, høyt sukkerinnhold og natrium er trøblete for fordøyelsen.

Kan hunder spise Aprikos? 🍑
Hunder tåler aprikos, men ikke steinen. Tygget eller svelget stein kan frigjøre blåsyre.

Symptomer: Alvorlige nevrologiske forstyrrelser, tarmslyng (svelget stein). Anbefales ikke.

Kan hunder spise Avokado? 🥑
Hunder tåler ikke avokado. Skall og stein er spesielt farlig, men også fruktkjøtt.

Symptomer: oppkast og diare, tarmslyng(svelget stein)

Kan hunder spise Alkohol?🍾
Hunder tåler ikke alkohol! Inntak kan føre til forgiftning, koma og evt død.

Symptomer: oppkast, diare, nedsatt koordinasjon, depresjon i sentralnervesystemet, abnormiteter i blodsyre, skjelvinger.

Kan hunder spise Aloe Vera? 🌱
Hunder tåler ikke aloe vera. Det er trygt å bruke aloe vera på utsiden av kroppen til hunden. Oralt inntak kan være ganske giftig.

Symptomer: Oppkast, diare, sløvhet, tap av matlyst, anoreksi, skjelvinger, endring i urinfarge, intern blødning, blekt tannkjøtt, oppkast av blod, svakhet, sløvhet, kollaps.

Kan hunder spise Asparges?🌱
Hunder tåler asparges, men det høye fiberinnholdet kan gjøre det vanskelig å fordøye. Kokt tilstand bedre enn rå. Noen veterinærer anbefaler bruk av fersk asparges om hunden har svelget et skarpt fremmedlegeme.

Kan hunder spise Aubergine? 🍆
Hunder tåler ikke aubergine. Mindre inntak av fruktkjøtt vil ofte gå helt fint.

Den grønne delen er spesielt farlig.

Symptomer: Irriterte slimhinner, diare, oppkast.

B

Kan hunder spise Banan?🍌
Hunder tåler banan. I moderate mengder går det ofte helt fint. God kilde til: Kalsium, Potassium, B6, Vitamin C, Fiber.

Det høye sukkerinnholdet kan være vanskelig å fordøye (forstoppelse). Hund skal ikke spise bananskall.

Tips: Begrens mengden veldig og bruk evt bare som godbit. Kutt i små biter og frys dem!

Kan hunder spise Brokkoli?🥦
Hunder tåler brokkoli. I moderate mengder er det OK for hund å spise. Inntak av for mye brokkoli kan forårsake gastrointestinal lidelse hos hunden. Kokt form er evt best.

Kan hunder spise Brunost?🟤🧀
Hunder tåler brunost dårlig. Vi finner ingen rapporter som sier at brunost er giftig, men kvelningsfare, oppkast, forstoppelse og brekninger blir nevnt. Anbefales ikke.

Kan hunder spise Blomkål?🥦
Hunder tåler blomkål. I moderate mengder er det OK for hund å spise. Stort inntak kan gi symptomer. Kokt form er evt best.

Kan hunder spise Bacon?🥓
Hunder tåler ikke bacon. Svært små mengder kan gå fint. Bacon har et høyt innhold av fett og salt som skaper trøbbel for magen. Større inntak kan forårsake pankreaitt(betennelse i bukspyttkjertelen) som kan være dødelig.

Symptomer: Dehydrering, gastrointestinal uro, oppkast, diare, pankreaitt.

Kan hunder spise Biola?
Hunder kan tåle biola, men bruk avt bare naturell. Biola naturell eller cottage cheese blir av noen veterinærer anbefalt som diett mot oppkast og diare. Biola naturell inneholder melkesyrebakterier som er gunstige for tarmfloraen. Evt server i små mengder og følg med på hunden.

Kan hunder spise Bønner?🫘
Hunder tåler ikke bønner. Kokte bønner mindre farlige. Rå bønner kan være giftig for mennesker også.

Symptomer: Oppkast, magekramper, blodig diare.

Kan hunder spise Basilikum?🌱
Hunder tåler basilikum. Hunder kan faktisk konsumere noen urter og krydder. Vær alltid forsiktig om du prøver ut basilikum. Om hunden har spist basilikum, kan du følge med på hund til varen har passert fordøyelsen.

Kan hunder spise Bolle?🥨
Hunder tåler ikke boller. Ferdige boller bedre enn deig. Boller har gjerne høyt fett og sukkerinnhold som kan være trøblete for fordøyelsen. Gjærbakst kan være skadelig ettersom gjærdeig blir omdannet til alkohol i magen. Dette kan føre til alkoholforgiftning (se alkohol). Følg nøye med på hunden, evt kontakt dyrlege ved høyere inntak.

Kan hunder spise Brødskive?🍞
Hunder tåler brødskive dårlig. Brødskive er ikke giftig og hunder kan fint spise brød i moderate mengder. Høyt kaloriinnhold kan skape rask vektøkning. Brød inneholder sjeldent næringsstoffer hunden trenger.

Kan hunder spise Bringebær?🍓
Hunder tåler bringebær. Bringebær inneholder antioksidanter og det er ikke uvanlig at hunder oppsøker bringebærbusken. Kan serveres frosne eller ferske i moderate mengder. Vask kjøpe bær før du eller hund spiser dem.

Kan hunder spise Blåbær?🫐
Hunder tåler blåbær. Blåbær er bra for både hunder og mennesker. Høyt innhold av antioksidanter. Kan serveres frosne eller ferske i moderate mengder. Vask kjøpe bær før du eller hund spiser dem.

C

Kan hunder spise Chili?🌶️
Hunden tåler chili dårlig, men det er ikke giftig. Anbefales ikke.

Symptomer: Fordøyelsesproblemer, sikling, oppkast, diare.

Kan hunder spise Chips?🥔
Hunder tåler chips dårlig. Høyt innhold av fett, salt, karbohydrater og sukker kan skape problemer med fordøyelsen. Større inntak øker sjansen for akutt saltforgiftning.

Kan hunder spise Cashewnøtter?🥜
Hunden tåler Cashewnøtter dårlig.Høyt fettinnhold og vanskelig å fordøye. Følg generelle råd om oppsyn mens det passerer systemet.


Kan hunder spise Crabsticks?🦀
Hunder kan tåle crabsticks. Vi finner ingen rapporter om forgiftning. Høyt innhold av tilsatt sukker og salt er ikke bra for hund. Prøv evt i små mengder og sjekk innholdet på den aktuelle pakningen.

D

Kan hunder spise Drue? 🍇
Hunder tåler ikke druer. Det er potensielt dødelig fra 10 gram per kilo kroppsvekt.

Symptomer: Oppkast,magekrampe,nyresvikt,letargi.


Kan hunder spise Dragefrukt? 🐉

Hunder tåler dragefrukt. I små mengder, uten skall vil det ofte være helt trygt for hunden å konsumere. Gi i små mengder og følg med på hunden.

E

Kan hunder spise Eple?🍎
Hunder tåler epler. Epler inneholder flere viktige næringsstoffer og kan til dels være bra for hunden. Pass evt på at det ikke inneholder noen frø(blåsyre) og fjern gjerne skallet. Følg alltid med når du prøver nye matvarer.

Kan hunder spise Erter? 🫛
Hunder tåler erter ok. Erter har flere gode egenskaper og kan berike et variert kosthold hos mennesker og hund. Men, rapporter viser at bruk av erter og lignende kan påføre langsiktige skader. Bruk evt ferske eller tinte erter, aldri hermetiske! Begrens veldig, en håndfull er alt for mye for en stor hund, fare for fordøyelse og oppblåsthet. Følg med på hunden

Kan hunder drikke eplejuice?🧃
Hunder tåler eplejuice dårlig. Epler kan være en ok frukt, men eplejuice inneholder masse tilsatt sukker og andre dårlige ingredisenser. Følg med på hunden hvis inntak har skjedd. Giftri vare, men vurder dyrlege ved større inntak.

Symptomer: Diare, skadelig over tid, ødeleggende for fordøyelsessystem

Kan hunder spise Eggeskall?🥚
Hunder tåler eggeskall dårlig. Du skal bare gi hunden eggeskall om veterinæren din anbefaler det. Det skal evt tørkes og males før konsumering. Skarpe kanter kan ødelegge systemet. Høyt innhold av kalsium gjør at noen hunder fores med eggeskall for å skape fordøyelige forbindelser. Merk, det er ofte kalsium i hovedfor.

Kan hunder spise Eggeplomme?🍳
Hunder tåler eggeplommer. Alt med måte, prøv ut i små mengder og følg med på hunden. Bør ikke være en større del av hundens totale kaloriinntak.

Kan hunder spise Eggehvite?🥚
Hunder tåler eggehvite. Alt med måte, prøv ut i små mengder og følg med på hunden. Bør ikke være en større del av hundens totale kaloriinntak.

F

Kan hunder spise Fløte?🥛
Hunder tåler ikke fløte. Det er ikke giftig, men laktose er vanskelig å prossesere for hunden. Større mengder melkeprodukter kan føre til mageproblemer. Ved evt inntak, følg nøye med på hunden. Ved større inntak, vurder dyrlege.

Symptomer: Diare, oppblåsthet, gass, oppkast.

Kan hunder spise Fiskekaker?🐟🍪
Hunder tåler fiskekaker. Det er ofte en favoritt hos mange hunder. Pass på, kjøpte fiskekaker kan inneholde mel, melk og annet ugunstig innhold. Større inntak av disse kan være skadelig for hunden.

Kan hunder spise Fersken?🍑
Hunder tåler fersken men tygget eller svelget stein kan frigjøre blåsyre.

Symptomer: Alvorlige nevrologiske forstyrrelser, tarmslyng(svelget stein).

Kan hunder spise Fisk?🐟
Hund tåler fisk. Selv om fisk er en god kilde til næring for hund, kan fisken inneholde parasitter, bakterier og tungmetaller. Fisk anbefales derfor ikke her, selv om det ofte går veldig fint. Gi evt stekt eller tørket fisk til hund. Fiskebein kan skape problemer for hunden. Ved inntak, følg med på hunden.

Kan hunder spise Fiskeboller?🐟
Hunder tåler fiskeboller. Det er ofte en favoritt hos mange hunder. Pass på, kjøpte fiskeboller kan inneholde mel, melk og annet ugunstig innhold. Større inntak av disse kan være skadelig for hunden.

Kan hunder spise Fiskepudding?🐟
Hunder tåler fiskepudding. Pass på, kjøpt fiskepudding kan inneholde mel, melk og annet ugunstig innhold. Større inntak av disse kan være skadelig for hunden.

G

Kan hunder spise Gulrot?🥕
Hunder tåler gulrot. Både rå og kokt. Det kan faktisk være et sunt snacks alternativ for hunden som er gøy å tygge på. Gulrot er bla godt for både syn og tannhelse. Alt med måte selvfølgelig, gulrot inneholder mer karbohydrater enn andre grunner, men er som regel helt trygt å gi til hunden sin i små mindre mengder.

Kan hunder spise Gresskar?🎃
Hunder kan tåle gresskar. Rått gresskar bør unngås, men pure, kokt eller stekt kan ofte gå fint. Gresskar er svært fiberrikt og inneholder mye A vitamin. Det betyr at gresskar kan hemme absorpsjon av næringsstoffer, lage fordøyelsesproblemer og gi overdose av A vitamin. A vitamin overdose kan bli dødelig. Så alt med måte, start evt med en liten t-skje til små eller en s-skje til store.

Kan hunder spise Grøt?🥣
Hunder tåler grøt dårlig. Kornprodukter og melk kan skape problemer for fordøyelsen. Havregrøt kokt med vann er lettere for hunden. Som regel vil inntak gå helt fint, følg med på hunden og sjekk innholdet i grøten, da spesielt etter nøtter.

Kan hunder spise Godteri? 🍬
Hunder tåler ikke godteri. Høyt sukkerinnhold, fettinnhold og stoffer som xylitol kan være livsfarlig for hunden. Kontakt veterinær omgående ved større inntak. Ved mindre inntak følg med på hunden. Spist sjokolade? Sjekk canem.no/hjelphundenminharspistsjokolade

Kan hunder spise Gress?🌱
Hunder tåler gress. Det er ikke farlig for hunden. Det er ikke uvanlig at hunden spiser gress med forskjellige teorier på hvorfor. Gress inneholder mye fiber og er ikke lett å fordøye så det kommer ofte ut i andre enden. Det kan bety at hunden syntes det er godt, at de har vondt i magen, eller er sultne. Heller ikke uvanlig at de kaster opp etterpå. Dette er helt ok, så lenge det ikke skjer ofte. Da bør du kontakte dyrlegen for å sjekke hundens tilstand.

Kan hunder spise Grillpølse? 🌭
Hunder tåler ikke grillpølse. Selv om mindre mengder ofte går helt fint, kan pølsen inneholde sukker, fett, krydder, salt og superprosserert kjøtt. Disse innholdene er ikke bra for hunden. Det er imidlertid sjeldent/aldri noen giftige stoffer i grillpølse. Ved mindre inntak, følg med på hunden. Ved større inntak følg med og vurder dyrlege.

Kan hunder spise Honning?🍯
Hunder tåler honning. Honning inneholder antioksidanter og mange forskjellige vitaminer. Små mengder er som regel helt trygt. Større mengder kan gjøre hunden kvalm. Ved uønsket inntak, følg med på hunden.

Kan hunder spise Hvitløk? 🧄
Hunder tåler ikke hvitløk. Alle typer løk er farlig for hund og kan være svært giftig.

Symptomer: Slapphet, rød urin, dårlig matlyst, besvimelse.

Kan hunder spise Hasselnøtter?🌰
Hunder tåler ikke hasselnøtter. I motsetning til mange andre nøtter er ikke hasselnøtter giftig, men kan forårsake diare eller andre fordøyelsesproblemer. Det er også noe kvelningsfare forbundet med hasselnøtter. Ved mindre inntak, følg med på hunden. Ved større inntak, vurder dyrlege.

Kan hunder spise Honningmelon?🍈

Hunder tåler honningmelon. Melon kan være en kilde til næringsstoffer. Fjern skall, det tykkeste laget og frø før du prøver på din hund. Ved uønsket inntak, følg med på hunden.


I

Kan hunder spise Ingefær?🫚
Hunder tåler ingefær. Hunden kan smake ingefær i små doser. Ingefær inneholder flere antioksidanter og er antiinflammatorisk. Dette kan gi positiv effekt på hunden. Pass på at det evt gis i små mengder og skrell den først. Ved uønsket inntak, følg med på hunden.

Kan hunder spise Iskrem? 🍨
Hunder tåler ikke iskrem. Det er ikke giftig, men laktose er vanskelig å prossesere for hunden. Større mengder melkeprodukter kan føre til mageproblemer. Ved evt inntak, følg nøye med på hunden. Ved større inntak, vurder dyrlege.

Symptomer: Diare, oppblåsthet, gass, oppkast.

Kan hunder spise Isbergsalat?🥬
Hunder tåler isbergsalat. Isbergsalat består hovedsakelig av vann og i motsetning til noen kålprodukter er det ikke forbundet med sterk oppblåsthet. Kutt evt salaten i små biter og server i mindre mengder.

J

Kan hunder spise Jordbær? 🍓
Hunder tåler jordbær. Jordbær kan hunden trygt spise. Det er en god kilde til vitaminer, antioksidanter og fiber. Vask alltid jordbærene, det er mange småkryp som syntes jordbær er godt. Kutt opp i flere biter, så du unngår kvelningsfare og gi evt i små mengder.


Kan hunder spise Kokos? 🥥
Hunder tåler kokos. Skallet bør du styre unna, da det kan skade fordøyelsen. Rå eller kokt kokos i ren form vil ofte gå helt fint. Server evt i svært små biter og følg med. Kokosen kan lage problemer for magen. Ved uønsket inntak, følg med på hunden. Hermetiske eller kokosprodukter kan inneholde stoffer som hunden ikke tåler.

Kan hunder spise Kiwi? 🥝
Hunden tåler kiwi dårlig. Det er ikke anbefalt å gi kiwi til hunder, selv om fruktkjøttet alene ofte går helt fint. Sørg evt for å servere i svært små biter uten skall og frø. For mye kiwi kan føre til fordøyelsesproblemer. Kontakt veterinær om hunden viser symptomer.

Symptomer: Oppkast, diare, mangel på appetitt, smertefull mage, ustrakt mage, sløvhet.

Kan hunder spise Kylling?🐔
Hunder tåler kylling. Deler av en hel kylling kan være risikabelt, ben fra klubber, vinger eller brystkasse kan feste seg i hundens hals, svelg og mage. Rå kylling kan inneholde bakterier som gjør hunden syk. Krydder på kylling kan være skadelig for hunden. Ved uønsket inntak, følg med på hunden. Rådfør med dyrlege hvis hunden har svelget deler av bein.

Tørkede godbiter av kylling er ofte helt ufarlig. Det er imidlertid rapporter om sammenheng mellom kyllingprodukter fra asia og dyresykdommen Fanconis (økt tørste og hyppigere urinering).

Kan hunder spise Kirsebær?🍒
Nei. Tygget stein kan frigjøre blåsyre. Symptomer: Alvorlige nevrologiske forstyrrelser, tarmslyng(svelget stein

L

Kan hunder spise Løk? 🧅
Hunder tåler ikke løk. Alle typer løk er farlig for hund. 5 gram per kilo kroppsvekt kan være svært giftig. Kontakt dyrlege om hunden har spist løk

Symptomer: Slapphet, rød urin, dårlig matlyst, besvimelse.

Kan hunder spise Lakris?⚫
Hunder tåler ikke lakris. Lakris kan inneholde flere ulike stoffer som hunder ikke tåler. Ofte går det helt fint, men styr unna lakris som godbit til hund. Ved mindre inntak, følg med på hunden. Ved større inntak, kontakt dyrlege.

Kan hunder spise Laks?🐟
Hunder tåler laks. Kokt/stekt laks kan være god næring for hunden. Men styr unna rå lakseprodukter. Rå laks kan bære parasitter som kan være livsfarlige for hund.

Kan hunder spise Lammekjøtt?🐑
Hunder tåler lammekjøtt. Lam kan være en god kilde til proteiner og essensielle aminosyrer i rett form. All rått kjøtt kan inneholde bakterier som er skadelige. Som med alt av naturprodukter, vurder ferskhet, friskhet og begrens mengden. Evt tilbered kjøtt med koking eller steking og fjern så mye fett du kan før servering. Ved uønsket inntak, følg med på hunden.

Pinnekjøtt inneholder svært mye salt, og kan potensielt være farlig – større inntak øker sjansen for pankreaitt og saltforgiftning.

Kan hunder spise Lammebein? 🐑
Hunder tåler lammebein. Kokt lammebein kan være mykt og øker risikoen for å sette seg fast i systemet, unngå å gi dette til hund. Kontakt dyrlege om hunden har svelget bein.

Som med alt av naturprodukter, vurder ferskhet, friskhet og begrens mengden.

Kan hunder spise Leverpostei? 🟫
Hunder tåler leverpostei dårlig. Selv om det ofte går helt fint, kan det være stoffer i leverpostei som hunden ikke tåler. Snu pakningen og sjekk innholdet. Leverpostei er rimelig fetende. Bør ikke gis til hunder med ulike forallergier.

Kan hunder spise Lime?🍋‍🟩
Hunden tåler ikke lime. Hunder liker sjeldent smaken av lime og vil ofte la være å spise den. Små mengder fruktkjøtt går ofte fint, men kan allerede ved små mengder forårsake uro i fordøyelsessystemet.

Ved uønsket inntak, følg med på hunden.

M

Kan hunder spise Mandarin? 🍊
Hunder tåler mandarin dårlig. Det har høyt sukkerinnhold og kan gi problemer med fordøyelsen. Kan gå fint i svært moderate mengder uten skall og steiner. Ved uønsket inntak, følg med på hunden.

Kan hunder spise Mandler?
Hunder tåler ikke mandler. Høyt innhold av fett gjør denne nøtten vanskelig å fordøye, og bør ikke gis til hund. Ved større inntak bør dyrlege kontakes.

Bittermandler kan frigjøre blåsyre, og gi større symptomer. Symptomer:Alvorlige nevrologiske forstyrrelser.

Kan hunder spise Melk? 🥛
Hunden tåler melk dårlig. Med alderen vil hunden produsere færre enzymer av typen laktase. Det betyr at de gradvis blir mer sensitive for laktose. Melk og laktose produkter kan gi flere symptomer hos hund. Unngå denne typen produkter. Ved uønsket inntak, følg med på hunden.

Symptomer: Diare, oppblåsthet, gass, oppkast.

Kan hunder spise Mango? 🥭
Hunder tåler Mango. Steinen kan frigjøre blåsyre så den må unngås. Skallet er heller ikke gunstig for hunden å spise. Server evt i små mengder og følg med. For mye mango vil skape problemer i fordøyelsen etterfulgt av oppkast og/eller diare.

Om hunden har svelget eller tygget steinen bør du kontakte dyrlege tidlig. Hvis steinen ligger igjen, kan du følge med på hunden.

Kan hunder spise Mais? maiskolber🌽
Hunder tåler mais dårlig. Kan forårsake forstoppelse og oppkast. Det kan eventuelt bli nødvendig å operere tarmen.

Kan hunder spise Majones?
Hunder tåler majones dårlig. Det er sjeldent eller aldri noen giftstoffer i majones. Men, det kan inneholde mye sukker, fett, krydder, oljer og safter som ikke er så bra for hunden. Ved mindre inntak vil det ofte gå helt fint. Har hunden svelget en stor porsjon, bør du rådføre deg hos veterinær, oppgi innhold i pakken og mengde.

Kan hunder spise Moreller?🍒
Hunder tåler moreller. Men ikke steinen. Fruktsteiner, inkludert morellstein, kan frigjøre cyanid som er giftig for hunden. Cyanid kan være dødelig i store mengder. Steinen kan i tillegg skape problemer i magesekk og tarm. Ved uønsket inntak vurder å kontakte dyrlege.

N

Kan hunder spise Nøtter?🐿️
Hunder tåler ikke nøtter. Høyt innhold av fett gjør nøtter vanskelig å fordøye. Enkelte nøtter kan gå fint i mindre mengder. Valnøtter og macadamianøtter er spesielt farlig for hunder. Har hunden spist macadamia eller valnøtter bør du ta kontakt med dyrlege for å gjøre en vurdering.

Symptomer: oppkast, feber, nerve- og muskelskader.

Kan hunder spise Nektarin?🍊
Hunder tåler nektarin. Men ikke steinen, den kan frigjøre blåsyre. Tygget eller svelget stein kan skape problemer i fordøyelsessystemet. Skallet har høyt fiberinnhold og vil være vanskelig for hund å fordøye. Server evt uten skall og stein i mindre mengder. Ved uønsket inntak, følg med på hunden. Svelget stein? Kontakt dyrlege for å gjøre en vurdering

Kan hunder spise Nudler?🍜
Hunder tåler nudler dårlig. Nudler kokt i rent vann vil som regel gå helt fint i små mengder. Krydder og fettposer i nudler bør unngås helt og kan gi problemer med fordøyelsen. Tørre nudler kan svulme opp i magen. Ved uønsket inntak, følg med på hunden.

Kan hunder spise Nakkekotelett?🥩
Hunder tåler nakkekoteletter. Ikke gi stekt bein, det kan feste seg i svelg og mage. Heller ikke krydder eller smør som vi bruker til tilberedning er bra for hunden. Som med alle naturprodukter vurder ferskhet og friskhet, kjøtt kan inneholde skadelige bakterier. Server evt i små mengder og følg med på hunden.

O

Kan hunder spise Ost? 🧀
Hunder tåler ost dårlig. Det er ingen giftige stoffer i gulost og mindre mengder går ofte helt fint. Ost kan forårsake diare og tarmgass, mens noen hunder vil reagere enda sterkere. Med alderen vil hunden bli mindre mottakelig for laktose.

Melkeprodukter med søtningsprodukter(xylitol) skal aldri spises av hund, da det kan være svært giftig. Sukker er heller ikke bra for hunden.

Kan hunder spise Oliven? 🫒
Hunder tåler oliven, men pass opp for steinein. Steinen kan øke risiko for kvelning eller sette seg fast i tarmkanaler. Innhold(feks natrium) i hermetisk oliven kan være skadelig for hund. Fersk, ren oliven uten stein kan evt serveres i små mengder.

Kan hunder spise Olivenolje? 🫒
Hunder tåler olivenolje. I moderate mengder kan det fungere som en kilde til umettet fett. Hunder har ikke stort behov for olivenolje, og større mengder kan gi problemer for fordøyelsen. Server evt i små mengder og følg med på hunden.

Kan hunder spise Oksekjøtt?🥩
Hunder tåler oksekjøtt. Vurder alltid ferskhet og friskhet. Smør, salt og krydder er ikke bra for hunden. Server evt i små mengder, rent kjøtt. Pass på, all kjøtt kan inneholde benrester som kan sette seg fast i svelg og mage.

P

Kan hunder spise Pære? 🍐
Hunder tåler pære. Større mengder vil ofte gi magetrøbbel. Frø kan utløse blåsyre, så fjern evt alltid frø og stilk. Server i små mengder og følg med på hunden.

Kan hunder spise Potet? 🥔
Hunder tåler kokt potet, men enkelte hunder kan reagere. Det bør aldri være en større del av det totale kaloriinntaket. Stivelse og karbohydrater vil bidra til vektøkning. Rå potet/grønn potet kan inneholde solanin som vil skape irritasjon i mage/tarm. Større mengdel solanin er svært giftig for mennesker og dyr selv i små mengder og kan føre til koma og død.

Kan hunder spise Peanøttsmør? 🥜
Hunder tåler noen peanøttsmør. Det kan også være en god kilde til næring i små mengder. Kjøp evt en laget til hunder! Sjekk etter innhold av farlig innhold som: konseveringsmidler, palmeolje, xylitol, salt, sukker, hvete.

Kan hunder spise Popcorn?🍿
Hunder tåler rent popcorn. Saltet eller med smør kan skape magetrøbbel og større mengder kan være farlig. Popcorn har ingen funksjon for hunden, så det er ingen grunn til å la det være en del av kostholdet.

Mikropopcorn og ferdigpocorn er ofte proppet av kjemikalier som er farlige for hunden. Ved uønsket inntak, følg med på hunden. Større mengder, rådfør med dyrlege.

Kan hunder spise Peanøtter?🥜
Hunder tåler peanøtter, men de inneholder mye fett. Hunden kan slite med å fordøye fettet. Saltet popcorn bør også unngås. Ved uønsket inntak, følg med på hunden.

Symptomer: Dårlig mage, diare

Kan hunder spise Pasta?🍝
Hunder tåler pasta. Kokt pasta som ikke er tilsatt krydder, saus eller lignende går som regel helt fint. Større mengder ren pasta kan skape trøbbel for fordøyelsessystemet. Ved uønsket inntak, følg med på hunden.

Kan hunder spise Paprika? 🫑
Hunder tåler paprika i noen former. Den grønne delen er farlig. Fruktkjøttet kan gå fint i kokt form.

Symptomer: Irriterte slimhinner, diare, oppkast

Kan hunder spise Pommes frittes? 🍟
Hunder tåler ren pommes frites. Krydret, saltet, fritert eller lignende kan være skadelig for hunden. Unngå denne type varer til hund. Mange karbohydrater vil øke risiko for fedme og kan skape flere helseproblemer. Ved uønsket inntak, følg med på hunden.

Kan hunder spise Plomme?
Hunder tåler plommer dårlig. Steinen kan frigjøre blåsyre og svelget stein kan forårsake tarmslyng. Gamle eller råtne plommer kan også gjære. Større inntak av plommer kan forårsake mageproblemer, diare og oppkast.

R

Kan hunder spise Ris? 🍚
Hunder tåler ris. Det er sjeldent farlig med kokt ris i små mengder. Større mengder kan gi fordøyelsesproblemer og vektøkning. Ved uønsket inntak følg med på hunden.

Kan hunder spise Rosiner? 🍇
Hunder tåler ikke rosiner. Rosiner kan være potensielt dødelig fra 3 gram per kilo kroppsvekt. Ved uønsket inntak, rådfør hos dyrlege. Ved større inntak, oppsøk dyrlege tidlig.

Noen tåler imidlertid rosiner helt fint, mens så lite om en rosin kan være dødelig for små hunder.

Symptomer: oppkast,magekrampe,nyresvikt,letargi.

Kan hunder spise Rømme? 🥛
Hunder tåler ikke rømme. Laktoseprodukter kan gi flere symptomer hos hund. Unngå denne typen produkter. Ved uønsket inntak, følg med på hunden.

Symptomer: Diare, oppblåsthet, gass, oppkast.

Kan hunder spise Reker?🦐
Hunder tåler reker. Det er i utgangspunktet ikke farlig for hund å konsumere mindre mengder reker. Som med alle naturprodukter, vurder ferskhet, friskhet og begrens mengden. Vi presiserer at det er snakk om ren, tilberedt reke i små porsjoner. Smør og lignende som vi mennesker bruker er ikke bra for hunden. Noen hunder kan reagere, så følg med.

S

Kan hunder spise Sjokolade?🍫
Hunder tåler ikke sjokolade. Mer nøyaktig, kakao inneholder teobromin som er giftig for hunder. Desto mørkere sjokoladen er, dess mer teobromin er det ofte i sjokoladen. 

Kan hunder spise Sitron? 🍋
Hunden tåler ikke sitron. Hunder liker sjeldent smaken av sitron og vil ofte la være å spise den. Små mengder fruktkjøtt går ofte fint, men kan allerede ved små mengder forårsake uro i fordøyelsessystemet.

Ved uønsket inntak, følg med på hunden

Kan hunder spise Salt?🧂
Hunder tåler ikke store mengder salt. Større inntak kan forårsake pankreaitt(betennelse i bukspyttkjertelen) som kan være dødelig. Samtidig har hunder behov for salt, og det er ikke mer farlig for hund enn for mennesker. Likevel tåler hunder mindre salt enn mennesker. Ved uønsket inntak, vurder mengde (evt rådfør dyrlege) og følg med på hunden.

Symptomer: Dehydrering, gastrointestinal uro, oppkast, diare, pankreaitt.

Kan hunder spise Salami?🐽
Hunder tåler salami dårlig. Ofte går det helt fint med en bit eller to. Men produkter som inneholder mye fett, natrium eller salt kan gi større problemer og i verste fall nyreskade og saltforgiftning. Styr unna salami som godbit. Ved uønsket inntak, vurder mengde og følg med på hunden.

Kan hunder spise Sopp? 🍄
Hunder tåler ikke sopp. Sopper som er giftige for mennesker er nok også giftig for hund. Styr helst unna matsopper også.

Symptomer: Kan skade organer, sirkulasjonssvikt, bryte ned blodet.

Kan hunder spise Salat?🥬
Hunder tåler salat. Det går som regel helt fint om hunden spiser salat, da den inneholder for det meste vann. Fiber kan være vanskelig for hunder og fordøye og det er uvisst om salat vil ha noe effekt næringsmessig. Ved uønsket inntak, følg med.

Kan hunder spise Smør?🧈
Hunder kan tåle mindre mengder smør. Dette vil variere veldig avhengig av innholdet i smøret. Større mengder smør er uansett aldri å anbefale. Fett, karbohydrater og melk kan skape problemer for hundens fordøyelse. Ved uønsket inntak, sjekk pakning og følg med på hunden.

T

Kan hunder spise Tomat?🍅
Hunder tåler ikke tomater. De grønne delene er spesielt farlig. Små mengder fruktkjøtt kan gå fint, mens grønne tomater og stilker kan gi symptomer. Ved uønsket inntak, følg med på hunden. Symptomer: Irriterte slimhinner, diare, oppkast.

Kan hunder spise Tunfisk? 🐟
Hunder tåler tunfisk. Men unngå hermetisert tunfisk, da de ofte inneholder ulike stoffer som kan være farlige. Tunfisk som alle andre naturprodukter kan inneholde bakterier og parasitter som kan skade hunden. Ved uønsket inntak følg med på hunden.

Kan hunder spise Tannkrem? 🦷
Hunder tåler ikke tannkrem. Det finnes egne tannkremer til hunder, bruk heller disse. Tannkrem kan inneholde variert mengde av Xylitol(et sukkeralkohol) som er giftig for hunder. Dette stoffet frigjør masse insulin hos hunder og de kan derfor bli forgiftet. Ved uønsket inntak, rådfør dyrlege.

Symptomer: Oppkast, ustødig gange, akutt svakhet

V

Kan hunder spise Vanilje?
Hunder tåler ikke vanilje. Mindre mengder av en vaniljestang vil ofte gå helt fint, mens vaniljeekstrakt og smaksstoffer kan være giftig i ren form. Om hunden har spist en flaske vaniljeekstrakt bør du rådføre dyrlege. Om hunden har spist bakervarer med noe ekstrakt, eller mindre mengder vaniljestang kan det ofte gå helt fint. Følg med på hunden.

Ekstrakt forgiftning symptomer: Diare, forvirrelse, oppkast, sunket hjerterytme, sløvhet, dehydrering.

Kan hunder spise Vaffel?🧇
Hunder tåler vafler dårlig. Det vil ofte gå helt fint om hunden stjeler en vaffelbit, men avhengig av innholdet i vaflene og hva som var på den, kan det være skadelig for hunden. Vurder innhold og følg med på hunden.

Symptomer: oppkast, diare, gassdannelse i tarmen.

Kan hunder spise Vannmelon?🍈
Hunden tåler vannmelon. Melon kan være en kilde til næringsstoffer. Fjern skall, det tykkeste laget og frø før du prøver på din hund. Ved uønsket inntak, følg med på hunden.

Kan hunder spise vannmelon skall? 🍈
Hunden tåler ikke vannmelon skall. Fiberet vil være vanskelig eller umulig for hunden å fordøye. Det anbefales å fjerne både frø, det bitre laget og skall før evt servering til hund i små mengder. Ved uønsket inntak, følg med på hunden.

Symptomer: tarmblokkering, oppkast, fordøyelsesproblemer, diare.

Kan hunder spise Vaniljeis? 🍨
Hunder tåler ikke iskrem. Det er ikke giftig, men laktose er vanskelig å prosessere for hunden. Større mengder melkeprodukter kan føre til mageproblemer. Ved evt inntak, følg nøye med på hunden. Ved større inntak, vurder dyrlege. Vaniljeekstrakt i ren form er giftig, mens mindre mengder i mat vil ofte gå helt fint.

Symptomer: Diare, oppblåsthet, gass, oppkast.

W

Kan hunder spise Wienerpølse?🌭
Hunder tåler ikke wienerpølse. Selv om mindre mengder ofte går helt fint, kan pølsen inneholde sukker, fett, krydder, salt og superprosserert kjøtt. Dette innholdet er ikke bra for hunden. Det er imidlertid sjeldent/aldri noen giftige stoffer i wienerpølse. Ved mindre inntak, følg med på hunden. Ved større inntak følg med og vurder dy